За EXCELSA

Начало / За EXCELSA


Нашата история е дълга и започва с малък бизнес, който се разраства, за да се превърне в една от водещите компании в сектора на продуктите за дома.
Всичко започва в Милано, на 7 април 1919 г., когато Луиджи Бергамаски, Пиеро Вимеркати, Енрико Вимеркати и техните сестри основават първата си компания "Bergamaschi & Cugini Vimercati". Внесеният капитал е 100 000 италиански лири. Началото на дейността е поставено с продажбата на продукти за дома от първа необходимост - от метли и кърпи за почистване до въглища за печки.


Няколко години след основаването на фирмата, през 1932 г., се появява необходимост от по-големи помещения. На адрес Via Tazzoli 13, Милано, е организиран триетажен склад с площ от 1 300 кв.м., предназначен основно за търговия на едро, като продажбите на дребно се извършват само в събота.

През 1935 г. се ражда Франко Вимеркати, настоящ управител на Bergamaschi & Vimercati S.p.A. През 1945 г. Луиджи Бергамаски, един от основателите на компанията през 1919 г., умира по време на Втората световна война и тя преминава под управлението на Пиеро и Енрико Вимеркати. Те решават да запазят фамилията на Луиджи Бергамаски в името на компанията, като ясен знак към паметта му и като благодарност към братовчеда, загинал във война.


Разширяването на дейността продължава и след Втората световна война. През 1950 г. е закупен втори склад на ул. Via Lombroso, Милано. В началото на 60-те години, след като бащата на Франко, Енрико Вимеркати, един от основателите на компанията, умира, 29-годишният Франко Вимеркати поема управлението на компанията заедно с братовчед си Енцо. През 1981 г. е направена голяма крачка: за 10 месеца е построен модерен обект на Via Cenisio 54, Милано, с площ от 2300 кв.м, който разполага с елегантни офиси, конферентни зали, кабинети и електронен център. Специално внимание е отделено на избора на материали, а проектът е ръководен от архитекта Франческо Трисорио.
През 1985 г. компанията се премества в още по-голям център - 5 000 кв.м. на ул. Via G. da Udine, Милано, рационално организиран в основен склад, площ за продажби, офиси и помещения за представяне на продукти. Дружеството е изцяло компютъризирано в съответствие с най-новите системи по онова време, което дава тласък на чистата дистрибуция на домакински продукти и на "cash and carry" метода за търговците.


През 90-те години на ХХ в. настъпва важен обрат в историята на компанията - дейността е преместена в Турате, провинция Комо, и започва изграждането на първата част от настоящия комплекс. След дипломирането си по икономика и няколко години опит в компанията, Енрико Вимеркати поема управлението ѝ заедно с баща си Франко. През 1998 г. сградата в Турате е допълнително разширена, докато достигне сегашния си размер от 15 000 кв.м. складови помещения и офиси, както и изложбена площ от 5000 кв.м.
Енрико Вимеркати стои зад решението за създаването на марката Excélsa.


Нарастващото търсене на онлайн покупки въвежда в бизнес модела на компанията продажби чрез електронна търговия. През 2013г. е открит първият магазин на марката Excélsa в Rodengo Saiano (Бреша). Между 2014г. и 2020г. са открити общо 17 точки за продажба на Excélsa в провинциите Удине, Ла Специя, Болоня, Пескара, Бари, Бергамо, Рим, Кунео, Милано, Империя, Новара и Торино.


През 2019 г. се навършиха сто години от създаването на компанията, а през 2021 г. разширяването на традиционната търговия на дребно продължи с откриването на нови магазини Excélsa на Via Belfiore, Милано, и Via dei Portici, Болцано. Между 2022 и 2023г. отварят първият магазин в Тоскана в центъра на Ливорно и магазинът To Dream в Торино.


Днес, Excélsa вече е и сред нас и ежедневно подарява много цвят и настроение на всеки, който попадне в топлата ѝ прегръдка!

Бюлетин Абонирайте се сега, за да сте в крак с нашите новини и ексклузивни оферти.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.